EXPOSICIÓ: MUZIO CLEMENTI, THE FATHER OF THE PIANOFORTE

Del 9 al 23 de març hem presentat l’exposició Muzio Clementi, the Father of the Pianoforte. Ha estat organitzada per l’Associació Muzio Clementi de Barcelona i el Concurs Internacional de Música Maria Canals i presentada en un dels espais musicals més emblemàtics de Catalunya: el Palau de la Música Catalana.

Per què una exposició sobre Muzio Clementi?

Amb aquesta mostra, l’Associació Muzio Clementi de Barcelona i l’Associació del Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona volen difondre l’activitat d’aquest músic, imprescindible en la història del piano, i repensar-lo i acostar-lo al present.

La premsa londinenca del seu temps el va qualificar com a pare de la música moderna per a piano. Va ser tan cèlebre que va ser enterrat amb honors a l’abadia de Westminster amb l’epitafi «The Father of the Pianoforte».

Va ser un home lliure, viatger, modern, brillant, gran lector, comunicatiu, incomparable treballador i amb una intel·ligència no exempta de sentit de l’humor. Descobrir-lo inclou moltes i bones sorpreses.

Iniciador del que es consideraria la primera generació de pianistes professionals, Clementi, a més de músic, va ser editor i fabricant de pianos durant les tres primeres dècades de 1800. És per això que hem trobat interessant completar l’exposició amb un breu repàs de la història del piano. Ho il·lustrem amb una peça original: un pianoforte Collard & Collard, late Clementi, Collard & Collard de 1843, fabricat a Londres pels seus socis, els germans Collard, que van continuar l’empresa mantenint encara el nom de Clementi a la marca. Aquest model és un fortepiano de taula (square piano), recentment restaurat, que ens acosta a la sonoritat de la primera meitat del segle XIX.

Hem volgut establir un lligam amb l’actualitat a través d’un encàrrec a la pintora Carme Magem perquè unes mans d’avui il·lustrin el retrat de Clementi, en un collage que juga amb papers i documents que van il·luminar la seva vida intensa.

En resum podem dir que en una època en la qual el piano era l’instrument predilecte, Clementi, «el pare del pianoforte», ho va fer tot pel piano i sempre amb el més alt grau d’excel·lència, contribuint a elevar el nivell musical general. És per això que cal conèixer millor Clementi.

Presentar aquesta exposició en el context del Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona és especialment adequat, ja que és una mostra de la transmissió i continuïtat del pianisme a través de les generacions.

És un bon moment per a Clementi. El podem mirar de nou, retrobar la seva música i els seus pianos. Us convidem a fer-ho, pot ser tota una aventura.

Crèdits

Exposició organitzada per:

Concurs Internacional de Música Maria Canals (MCB)

Associació Muzio Clementi de Barcelona (AMCB)

Amb la col·laboració de:

Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana

Comissària:

Marina Rodríguez Brià

Disseny de continguts:

Joan Josep Gutiérrez i Marina Rodríguez Brià

Retrat de Muzio Clementi (2018)

Collage i oli sobre tela. 146x114

Pintora: Carme Magem.

Fortepiano de taula:

Collard & Collard, late Clementi, Collard & Collard. Londres 1843.

Col·lecció particular.

Traducció a l’anglès:

Catherine Hart

 

www.muzioclementi.cat

associacio@muzioclementi.cat