Cursos a la Universitat de Barcelona

Els anys 2016 i 2017 he ofert tres cursos d'extensió universitària a la Universitat de Barcelona, un dins del programa dels cursos Gaudir UB (2016: "Un viatge musical amb Clementi") i dos en el marc dels cursos d'estiu Els Juliols UB (2016: "Anglaterra al voltant d'un piano. Música art i societat" i 2017: "Els viatges, la música i l'escena entre els segles XVIII i XIX")

Relacionat amb els meus estudis sobre el músic Muzio Clementi i el seu impacte en la història de la música, del 10 al 14 de juliol de 2017, vaig coordinar el curs sobre els canvis que es produien entre els segles XVIII i XIX des del punt de vista  de la música i de l'escena (dansa, teatre, òpera) i de la manera en què es viatjava, element definitiu en els intercanvis comercials i culturals de l'època. Vaig tenir el privilegi de poder convidar excel·lents ponents, especialistes de les seves respectives matèries, que van donar la seva particular visió de cada tema. A més de la presentació i de la meva ponència sobre Muzio Clementi, personatge que encarna en ell mateix els valors de l'època, vaig fer el lligam entre els diferents continguts i vaig posar la nota musical rebent cada conferenciant amb la interpretació al piano d'una peça ad hoc.

A més de l'excel·lent qualitat del professorat, aquest curs també va incloure la particularitat de la música en directe. A part de les meves pròpies intervencions al piano, vam poder sentir la guitarra romàntica de Fix Nicolet, les castanyoles de Belén Cabanes i la puresa del so de la flauta de vidre a les mans de Montserrat Gascón.

El meu agraïment a tots els ponents (veure la llista al final d'aquesta l'entrada), a la meva companya co-coordinadora, Eva Álvarez i al Dr. Aviñoa per les facilitats que ens ha ofert en l'organització de l'espai.

 

El resum del curs és el següent:

ELS VIATGES, LA MÚSICA I L'ESCENA ENTRE ELS SEGLES XVIII I XIX. 

Del pensament il·lustrat a l’emotivitat de l’individu. El músic Muzio Clementi com a model del canvi de mentalitat.

Entre el segle XVIII i XIX, amb les revolucions que acompanyen el canvi de pensament a Europa, la música i les arts escèniques evolucionen amb la nova societat. Superant els conflictes polítics i les dificultats dels mitjans de transport, els artistes es desplacen per tota la geografia, creant una autèntica xarxa d’intercanvi cultural. Es renoven i es creen instruments musicals que obren nous horitzons sonors. 

INTRODUCCIÓ

Entre la segona meitat del segle XVIII i el primer terç del XIX Europa està immersa en un constant moviment revolucionari. Es sacsegen creences, criteris, maneres de viure, apareixen noves ideologies polítiques, socials i religioses que afirmen les llibertats individuals de les persones. Sorgeixen noves estètiques, noves formes d’expressió i nous instruments musicals.

Malgrat les dificultats per desplaçar-se i creuar fronteres, molts artistes i pensadors realitzen grans viatges. Les novetats i estrenes en una ciutat tenen repercussió en altres d’allunyades. Es produeix un gran intercanvi cultural que actualitza i apropa Europa.
En aquest curs, es parlarà de músics, ballarins, actors, pensadors, científics i literats, entre altres. La majoria de ponents ens intercalaran el viatge d’algun dels personatges que tractaran i podrem anar contemplant aquella Europa des de perspectives de cassos individuals que ens l’acostaran. A través del moviment de persones concretes i les seves motivacions, itineraris i passions, podrem entendre millor el seu temps. Començarem el primer dia presentant el cosmopolita i polifacètic Muzio Clementi, que personifica el canvi de mentalitat i servirà de referent per unir les diferents àrees temàtiques del curs. Estudiarem un ampli panorama de l’escena del moment, que inclou grans temàtiques com ara l’ pera, el teatre i la música instrumental. La segona jornada es centrarà en l’aparició del piano i els canvis que va comportar i el món de la dansa a Catalunya, força desconegut per  amb tanta transcendència per la pr pia música del nostre país. Es completarà amb una visió dels interiors domèstics britànics, protagonistes de la vida musical pianística anglesa i també de la dansa en espais privats. El mateix Ferran Sor hi va participar, tant en domicilis barcelonins com londinencs, encarregant-se de la dansa des del pianoforte. El dia central del curs es dedicarà a la interrelació entre l’art i la ciència, al pensament científic i filos fic de l’època, reflexionant sobre el sentit del viatge i coneixent itineraris de viatgers il·lustres en algunes terres inesperades. En la següent sessió veurem la incidència del Monestir de Montserrat en la vida musical catalana i de l’estranger. Quins músics s’hi van formar, com s’ensenyava, què s’hi componia. També es tractarà la importància de l’evolució dels instruments i la didàctica de la guitarra i de la flauta travessera, els canvis que es van introduir, els materials. I també els seus compositors i els grans viatges d’alguns d’ells. Podrem escoltar en directe diferents instruments, alguns d’hist rics. També ens endinsarem en la literatura britànica de viatges per captar l’esperit i l’audàcia d’alguns escriptors. Tindrem exemples sorprenents que ens aproparan a l’escriptura moderna. I finalment, l’últim dia viatjaran els instruments musicals i les partitures. Donarem una ullada al seu comerç i tornarem a Clementi, tal i com vam començar. Sabrem el perquè d’una associació Clementi a Suècia i coneixerem la influència de Clementi a Espanya a través de les seves edicions i els seus pianos. 

PROGRAMACIÓ 

 

Dilluns 10 de juliol

-  16 a 17: Sessió 1.- Muzio Clementi, un músic lliure.
Marina Rodríguez Brià, Professora Superior de Música, Llicenciada en Filologia Francesa, pianista i experta en l’obra i biografia de Muzio Clementi (Coordinadora del curs)

-  17 a 18: Sessió 2.-  Els instruments i l’orquestra, símbols de la nova societat a l’entorn de 1800.  
Dr. Jorge de Persia, músic leg i crític musical.

-  18:30 a 19:30: Sessió 3.-  L’escena al canvi de segle.
Dra. Susana Egea Ruiz, professora de l'Escola Superior de Música de Catalunya i de l'Institut del Teatre

-  19:30 a 20:30: Sessió 4.-  Transformacions en el món de l’òpera.
Dr. Roger Alier, crític i historiador de l’òpera. 

Dimarts 11 de juliol

-  16 a 17: Sessió 5.- L’aparició del piano i els canvis musicals i socials que va comportar.
Joan Vives, músic i divulgador musical.

-  17 a 18: Sessió 6.- Els interiors domèstics britànics. Un espai idoni per acollir un piano.
Dra. Mireia Freixa Serra, professora del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona.

-  18:30 a 19:30: Sessió 7.- Dansa d’espectacle a la Barcelona del segle XIX.
Dr. Xosé Aviñoa, professor del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona.

-  19:30 a 20:30: Sessió 8.- L’escola bolera a Catalunya. 
Belén Cabanes, concertista de castanyoles. Professora i responsable del departament de dansa espanyola del Conservatori professional de dansa de l’Institut del Teatre de Barcelona. 

Dimecres 12 de juliol

-  16 a 18: Sessió 9.- Pensament i ciència en temps d'expedicions i revolucions Jesús María Galech, professor del Departament de Filosofia de la Universitat de Barcelona i de l'Escola Massana. 

-  18:30 a 20:30: Sessió 10.- Viatges i viatgers a l’Europa de Mozart i Clementi.
Dr. Norbert Bilbeny, professor del Departament de Filosofia de la Universitat de Barcelona. 

 

Dijous 13 de juliol

-  16 a 17: Sessió 11.- La música al monestir de Montserrat.
Dr. Joaquim Garrigosa, músic leg i director de l’Auditori de Barcelona.

-  17 a 18: Sessió 12.- “It’s sentimental, the Continental”: British Travel Writing in the Era of the Sentimental Novel. (Anglès)
Dr. David Owen, professor del Departament de Filologia Anglesa i Germanística, de la Universitat Autònoma de Barcelona.

-  18:30 a 19:30: Sessió 13.- La guitarra i els seus compositors.
Fix Nicolet, concertista i professor de guitarra.

-  19:30 a 20:30: Sessió 14.- La transformació i la revolució dels instruments de vent entorn de 1800. El flautista Louis Drouet, paradigma del nou intèrpret virtuós, i la flauta de vidre de Claude Laurent.
Montserrat Gascon, concertista i professora de música de cambra de l'Escola Superior de Música de Catalunya. 

Divendres 14 de juliol

-   16 a 17: Sessió 15.- Why a Clementi Society in Umea, its mission. (Anglès) 
Bengt Hultman, president de la Swedish Clementi Society.

-   17 a 18: Sessió 16.- Comerç de partitures i d’instruments musicals a l’Europa de finals del segle XVIII i inicis dels segle XIX.
Dr. Oriol Brugarolas, professor del Departament d’Hist ria de l’Art de la Universitat de Barcelona.

-   18:30 a 20:30 Sessió 17.- La presencia de Clementi en España a través de sus Ediciones musicales y de sus modelos de pianos. (Castellano)
Laura Cuervo, professora d’expressió musical a la Facultad de Educación de la Universidad Complutense de Madrid.